En double bill af to koreografer til musikken af Björk
BJÖRK er en sci-fi danseforestilling, der præsenterer to mulige fremtidige virkeligheder et sted imellem dystopi og utopi. I disse tider hvor jorden smelter og vores systemer bryder sammen, bliver vi nødt til på ny at forestille os, hvordan verden kan se ud i fremtiden.
Gennem sin musik inviterer den islandske kunstner og det popkulturelle fænomen Björk os til at drømme om fremtidige landskaber – både geografiske og følelsesmæssige.
Denne forestilling, der er skabt som en double bill af to koreografer med udgangspunkt i en stor variation af Björks katalog af eminente sange, ønsker at bidrage til fantasiens opførelse af nye landskaber, som måske og måske ikke vil eksistere i en potentiel fremtid.
DOLLY SFEIR – EVERYBODY IS HAPPY THESE DAYS
Björks sange i optrædende rækkefølge:
- Pagan Poetry (Vespertine, 2001)
- An echo, a stain (Vespertine, 2001)
- Come to my (Debut, 1993)
- Harm of will (Vespertine, 2001)
I denne forestilling besøger vi en ny og beskyttet mikro-virkelighed, hvor seks karakterer lever, formes og omformes.
Et rigidt system kontrollerer karakterernes hverdag og lærer dem, hvad de skal føle og tænke, hvordan de skal handle og reagere i specifikke situationer og hvilken sandhed, de skal tro på.
Men hvad sker der, når de begynder at opføre sig på en anden måde end den systemet har lært dem? Og vil systemets undgåelige kollaps tage sine beboere med sig i faldet?
I Björks univers og musik findes adskillige instrumentelle og emotionelle lag og hendes multifacetterede produktioner og komplekse kompositioner har inspireret Dolly Sfeir’s idé til denne forestilling. I Björks musik sameksisterer mekaniske lyde og rigide systemer med følelsernes og kærlighedens uforudsigelige og ukontrollerbare sprog. I hendes sange skaber hun nye systemer og virkeligheder, og som lyttere inviteres vi til at gøre det samme.
Everybody is happy these days undersøger idéen om det fabrikerede menneskes krop og sind og stiller spørgsmålstegn ved, hvordan det enkelte menneske formes gennem livet. Den afsøger, hvad der svækker et normativt system – forbundethed, omsorg og individualitet – og hvordan vi undertrykkes for at beskytte det.
Forestillingen er, udover Björks musik, inspireret af den klassiske sci-fi roman Brave New World (1932) af Aldous Huxley og værker af den japanske kunstner Tetsumi Kudo.
GUNILLA LIND – AORTA
Björk’s sange I optrædende rækkefølge:
- Venus as a boy (Debut, 1993)
- Black Lake (Vulnicura, 2015)
Family (Vulnicura, 2015) - Joga (Homogenic, 1997)
I denne forestilling sidder følelserne udenpå tøjet og hjertet banker hårdt.
De valgte Björk-sange beskriver øjeblikke i et menneskes liv, hvor følelserne er store, stærke og måske nærmest uoverskuelige – den sitrende første forelskelse eller den lammende hjertesorg. Eller som Björk beskriver det i sangen Jogá: “State of emergency / How beautiful to be”.
Gunilla Linds forestilling handler om kærlighed og hvordan vi som mennesker transformerer os igennem kærlighed. Aorta udspiller sig ikke som en lineær fortælling, men som fragmenter af følelser og drama, og det intense røde univers som forestillingen udspiller sig i, skaber associationer til kroppens indre organer.
Forestillingen hylder Björk som et popkulturelt ikon ved at bruge referencer på tværs af popkulturen – fra modeshows til MTV. I Aorta bliver du ført igennem en række kærlighedsstadier ved hjælp af Björks musik og stærke visuelle og fysiske undersøgelser inspireret af både det anatomiske og popkulturelle hjerte <3.
Iscenesættelse og koreografi
Dolly Sfeir & Gunilla Lind
Koreografisk medskabende
Bjørk-Mynte Buchgraitz Paulse, Jon Ipina, Matthew Rawcliffe, Luke Hodkinson, Marija Burceva, Jacob Lang, Haizea Andueza, Ella Ström
Musik
Björk
Dramaturgi
Rikke Frigast Jakobsen
Ny komposition og lydunivers
Asger Bruun og Marie Højlund
Scenografi & kostumedesign
Åsa Gjerstad
Lysdesign
Thora Eriksen
Guitar
Domenico Mannelli
Violin
Katrine Grarup Elbo
Medvirkende
Holstebro Dansekompagni
Tak til fondene, der støtter Björk
Augustinus Fonden, William Demant Fonden, Knud Højgaard Fonden, A.P. Møller Fonden, Beckett Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden, Wilhelm Hansen fonden
Medvirkende dansere fra Holstebro Dansekompagni
-
Danske Bjørk-Mynte har baggrund i klassisk, hun er tidligere elev fra Den Kongelige Balletskole I Odense. Hun tog efterfølgende sin bachelor i samtidsdans på Oslo National Acadamy of the Arts i 2018. Herefter fortsatte hun som freelancedanser og underviser i moderne danse, lyrical contemporary og yoga.
Danmark
Hun/hende
Hun startede i Holstebro Dansekompagni i foråret 2021.
-
Spanske Jon Ipina er uddannet fra Codarts, University of Arts i Rotterdam i 2020 og afsluttede sin uddannelse med en praktikplads på Skånes Danseteater i Malmö. Her dansede han værker af bl.a. Ôrjan Andersson og Marcos Morau.
Baskerlandet, Spanien
Han/ham
Han startede i Holstebro Dansekompagni i efteråret 2020.
-
Matthew (UK) startede som skuespiller hos National Youth Theatre of Great Britain, hvorefter han blev uddannet fra Rambert School of Ballet and Contemporary Dance. Matthew var i 2019 vinder i kategorien moderne dans og endelig finalist ved BBC Young Dancer – 2019. Matthew er allerede anerkendt for sit koreografiske talent. Han har senest været praktikant ved Norrdans i Sverige.
Storbritannien
Han/ham
Han startede i Holstebro Dansekompagni foråret 2021.
-
Engelske Lukes erfaring med dans startede med hiphop og cheerleading, inden de tog sin uddannelse hos Northern School of Contemporary Dance (UK) i 2021. Siden da har de arbejdet sammen med blandt andre Alexandra Green, Hannah Marshall og Corey Baker. Derudover har Luke deltaget i pop-ups i Skotland med contemporary dance, og de har desuden optrådt til Commonwealth Games åbningsceremoni.
Storbritannien
De/dem
De startede i Holstebro Dansekompagni i efteråret 2022
-
Marija Burceva (LV) er uddannet ved Riga Balletskole i 2018 og er efterfølgende fortsat på Codarts University for the Arts (NL). Efter sit praktikophold hos Tanzen Luzern (CH) i 2021 færdiggjorde hun sin bachelorgrad i dans og er netop blevet ansat hos Holstebro Dansekompagni.
Letland
Hun/hende
Hun startede i Holstebro Dansekompagni i efteråret 2022
Følg Marija Burceva på Instagram her
Fotograf: Ditte Chemnitz
-
Engelske Jacob Lang tog sin uddannelse i contemporary dance ved Rambert Balletskole i 2018. I løbet af sit sidste uddannelsesår var han elev ved Didy Veldmans Umanoove og det efterfølgende år ved James Wilton Dance. Efter at have gennemført sin elevtid har Jacob arbejdet som professionel danser ved James Wilton Dance sideløbende med andre freelance danseprojekter indtil nu, hvor han er ansat hos Holstebro Dansekompagni.
Storbritannien
Han/ham de/dem
Han startede i Holstebro Dansekompagni i efteråret 2022
Følg Jacob Lang på Instagram her
Fotograf: Ditte Chemnitz